Vítejte u nás na stránkách plných dobrot.

Kuchyně za dob Rettigové

Věděli jste, že šneci byli součástí české kuchyně už za Rettigové?

Když se řekne tradiční česká kuchyně, většina lidí si představí svíčkovou, guláš nebo vepřo knedlo zelo. Ovšem naše kuchyně skrývá i méně známé, avšak neméně zajímavé pokrmy. Věděli jste, že šnečí maso bylo běžnou součástí českého jídelníčku už v 19. století?

Šneci se často jedli v období půstu a jejich konzumace byla spojena s výživovými benefity – obsahují vysoký podíl bílkovin a minimum tuku. Magdalena Dobromila Rettigová, známá česká kuchařka a autorka knihy „Domácí kuchařka“, zařadila několik receptů na šnečí speciality do své sbírky a pomohla tak popularizovat tuto lahůdku v českých domácnostech.

Jak se šneci připravovali podle Rettigové?

Pokud chcete ochutnat šnečí speciality tak, jak je připravovala Rettigová, vyzkoušejte následující recepty inspirované jejími postupy.

 

Šnečí polévka podle Rettigové

Šnečí polévka byla v minulosti považována za výživné a slavnostní jídlo:

  • 15–20 očištěných šneků

  • 1,5 litru hovězího vývaru

  • 1 cibule

  • 1 mrkev

  • 1 petržel

  • 2 lžíce másla

  • 2 lžíce hladké mouky

  • Sůl, pepř, muškátový oříšek

Postup:

  1. Zeleninu nakrájejte na kousky a osmahněte na másle.

  2. Přidejte mouku a vytvořte světlou jíšku.

  3. Zalijte vývarem, přidejte šneky a koření.

  4. Vařte přibližně 20 minut a podávejte s opečeným chlebem.

Šneci dnes: luxusní pochoutka s českými kořeny

Dnes jsou šneci považováni za delikatesu, ale v minulosti byli běžnou součástí jídelníčku. S návratem k tradičním receptům a farmářským produktům se šnečí speciality opět dostávají do popředí.

V Dobrotách z Ulity vám přinášíme tu nejvyšší kvalitu šneků, které si můžete snadno připravit i doma. Proč nezkusit tuto zapomenutou lahůdku z dob Rettigové a objevit její jedinečnou chuť?

Vyzkoušejte šnečí speciality a ochutnejte kousek české historie!

Snímek obrazovky 2025-02-03 102609

Zpět do obchodu